Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 28 de novembre del 2014

ESTIGMA

ESTIGMA – situació de les persones inhabilitades per a una plena acceptació social.


Segons els grecs eren els signes corporals amb els quals s’intentava exhibir alguna cosa dolenta de qui els presentava. Talls o cremades i normalment les tenien els esclaus, els criminals o els traïdors...
Amb el cristianisme eren significats metafòrics, erupcions a la pell : signes corporals de la gràcia de Déu.



Informació social – aquella que l’individu transmet sobre si mateix… és possible que al trobar-nos amb un estrany, la seva aparença, les característiques físiques (FENOTIP) ens permetin deduir dins quin “grup” es troba. Quan pensem en aquestes anticipacions les transformem en expectatives normatives. Quan tenim a l’estrany davant nostre li atorguem un atribut que el converteix en “diferent de la resta”, de vegades els convertim en persones “perilloses o dèbils”.
És un estigma quan produeix en les altres persones un descrèdit o un menyspreu. Que el converteix en diferent d’acord amb el nostre estereotip del que hauria de ser i com hauria de ser una determinada espècie de persones.

Creiem, per definició que la persona que té un estigma no és completament humana.

NORMAL – Normalitat ve de la paraula NORMA, allò que dicta el sistema que està al poder, tot allò que se surt de la norma es considera no normal, per tant diferent , per tant perillós per al sistema i el sistema s’ha de protegir d’aquestes elements aliens, per això segrega, exclou, persegueix i castiga tot allò que pot ser diferent a la norma, a lo “normal”.

dijous, 27 de novembre del 2014

EL ESPÍRITU CREATIVO

EXTRACTOS DE:


Para crear algo, se debe buscar dentro de uno mismo y hacerlo cobrar vida fuera. Lo que hacemos y cómo lo hacemos son expresiones de quiénes somos. Si buscas fuera, es un error. El exterior es sólo el lugar de nuestra expresión. 
● El temor a la ansiedad es el trampolín imprescindible hacia la creatividad. 
● Para dar con buenas soluciones, es necesario abrir la mente a posibilidades inauditas e infrecuentes. La fijación funcional es el mayor limitante, ya que solemos intentar solucionar las cosas desde los puntos de vista habituales en nuestra vida. Otro factor es la autocrítica; y otro, dejarse llevar por la frustración de no dar con la solución, sin darse cuenta de que la noche siempre es el preludio del amanecer. Otro factor es no ser perseverante. 
● La intuición es la expresión del inconsciente, donde está todo y todo es posible. 
● Infórmate, piensa mucho y luego aíslate y sueña. Todo vendrá. 
● No basta con imaginar y ser creativo. Lo importante es que sea útil, valioso, significativo y que venga a solucionar un problema de forma novedosa. Debe ser útil a más gente y debe ser capaz de ser reproducible. 
● La creatividad es como el optimismo. Es un estilo de vida, una actitud con respecto a lo que nos rodea; es no conformarse con lo rutinario. 
● Dos sellos distintivos de una vida sana son las capacidades de amar y trabajar, y para las dos se requiere imaginación. 
● Se debe disponer de una pericia y habilidad en el campo a desarrollar para poder ser creativos, y ya que el tiempo suele ser limitado, lo coherente es centrarse en aquello que uno controla más. Se puede explorar otras capacidades pero siempre en relación a la aptitud principal, eso aportará lateralidad y enriquecerá las posibilidades creativas. 
● La pasión o motivación intrínseca es la que da el impulso para continuar, inclusive ante los fracasos. 
● El primer paso es prendarse de algo en algún momento del crecimiento, un regalo, un suceso. A partir de ahí dejará una fuerte huella y buscaremos los por qués. Lo siguiente es la perseverancia, que tiene como combustible: la pasión. 
● La creatividad es la escuela de los errores y ellos son los cimientos de las respuestas. 
● Es clave saber identificar lo relevante de lo que no lo es, y luego saber combinar la información relevante para unirlas de una forma nueva. Lo siguiente es la habilidad de realizar analogías entre circunstancias que a priori no están relacionadas, o descubrir un fallo en el esquema.
● Al tratar de hacer algo nuevo empieza de cero y cuestiona las bases fundamentales. Hay que atreverse a ser ingenuo y a errar. 
● El humor ayuda a soltarse de las ataduras de la razón pura. 
● La forma en que te muestras a los demás facilitará o entorpecerá el volumen de información de calidad que quieres. Son más claves las preguntas que las respuestas. 
● En medicina la parte más creativa consiste en escuchar más allá de las palabras de los pacientes. 
● Un fanático es aquel que redobla su esfuerzo cuando ya ha olvidado su objetivo. 
● Los grandes creadores no suelen concentrarse en una sola cosa, suelen tener varios proyectos, ya que avanzan más así. 
● La ansiedad es la puerta de la creatividad pero hay que aceptarla y tener la valentía de abrirla. 
● La acción creativa es casi subconsciente, no es prejuzgada, no tiene pensamientos críticos ni de alabanza, sólo actúa. Lo importante es el estado preoperativo , la planificación mental y el comienzo (el paso del pensamiento a la acción), lo demás es inercia. 
● Lo que hacemos y la forma en que lo hacemos es la expresión de nuestro estado interior. 
● Las personas que sean más adaptables serán más creativas (como el agua). 
● El mayor aliado de la creatividad es el niño que llevamos dentro. Para nuestro niño la vida es una aventura por explorar. 
● Los patrones establecidos hasta los 12 años se mantendrán con mayor presencia a la poda neuronal adolescente. 
● Evitar hacia un niño:
1.- Vigilar su expresión artística
2.- Juzgar lo que hacen y cómo lo hacen
3.- Recompensar y premiar excesivamente (privan al niño del placer intrínseco de la actividad creativa) 4.- La competencia y la comparación
5.- Excesiva presión. 
● Sería bueno proporcionar tiempos ilimitados para que los niños pudieran generar momentos de flujo y placer creativo sin restricciones. 
● Desarrollo de la creatividad: fe en tu creatividad, ausencia de crítica gratuita, observación precisa, preguntas agudas. 
● El niño tiene que querer algo, si no se desmotivará. 
● El mayor enemigo de la creatividad son las reglas y normas estructuradas y establecidas que permiten pocas variaciones; por eso los niños son más creativos que los adultos. Prueban sin miedo a fallar y eso les motiva. 
● Siete Inteligencias:
1.- Lenguaje: El don de los poetas, letristas, escritores, y oradores.
2.- Matemática y lógica: científicos, matemáticos y actividades gobernadas por el razonamiento.
3.- Música: músicos y relacionados con el sonido y sus combinaciones. Se desarrolla, no sólo aprendiendo instrumentos sino con juegos de sonidos.
4.- Razonamiento espacial: orientación en el espacio (visual-espacial), armas cosas, escultura, videojuegos. 5.- Movimiento: se trata de la habilidad corporal global o local (bailarina, cirujano)
6.- Inteligencia interpersonal: capacidad de prestar atención e interactuar con los demás de forma dinámica, influir, liderar, empatizar etc...comprender qué motiva y sienten las personas.
7.- Inteligencia intrapersonal: se trata de conocerse a sí mismo, de sus fortalezas, debilidades, deseos, y miedos. 
● Lo ideal es procurar actividades que combinen varias inteligencias ya que así se da en la vida real con más frecuencia. 
● No hay nada que mate más la creatividad que las respuestas correcto-incorrecto y encima se penalice por las incorrectas. 
● La imaginación con una competencia sana es mucho más productiva porque implica no conformarse con el "está bien" y buscas "lo mejor que puedas". El error está en personalizar la competencia. 
● Un gerente jerárquico tenderá a eliminar las amenazas controlando el flujo de información. 
● Lo importante hoy en día es abrir las cosas para que la gente puede adquirir responsabilidades y tomar decisiones. 
● Una forma de hacer responsable a las personas es que firmen su trabajo, ya sea e-mails, informes etc. puede haber un respaldo detrás, pero cada uno es responsable. Con ello, el trabajador empieza a crear una conciencia moral respecto a su trabajo. 
● Otra cosa importante es que no haya secretos financieros para los trabajadores, así todos se responsabilizan: jefes y trabajadores. Serán conscientes de los vaivenes del negocio (no pedirán más cuando vaya bien porque sabrán que cuando vaya mal peligran). El secreto es la estabilidad. La idea es que todos luchen por una estabilidad más alta. Inclusive puede ser posible que todos sepan sus sueldos y los por qués: el que quiere más tiene que asumir más responsabilidad, actividades más especializadas y servicios de valor añadido. 
● La colaboración es ante todo una cuestión de elección. Se consiguen resultados porque esas personas confían una en la otra y se unen para crear algo mayor. 
● Es importante tener grandes ideas, pero lo que de verdad las puede hacer grandes es tener la capacidad de expresar que otros la mejoren y la pulan. Más ojos, más completa. 
● Hay que tener claro que, básicamente, en una empresa haya obreros y exploradores, los dos son necesarios y deben entenderse, no sustituirse, ni compararse. 
● Una idea brillante tiene tres pasos: primero se burlan de ti (éste es un buen comienzo), segundo si es una buena idea, la tacharán de obvia, y tercero si la desarrollas y la ven viable dirán que la idea fue de ellos. 
● Las preguntas ingenuas, como van a lo básico, pueden generar cambios más importantes. 
● Los "peros" sólo necesitan soluciones creativas. 
● La intención es lo que se agrega a la información y dado que no puedes tener toda la información y a veces, incluso teniéndola toda, la intuición casi siempre decide. 
● La estética de un lugar es importante para estimular la creatividad y la productividad especialmente en el trabajo. Sé amable, sé honesto, diviértete. 
● Se trata de sentirnos vivos en nuestro lugar de trabajo: útiles, creativos, valorados y beneficiados. 
● Si no me ocupo de mi ¿quién se ocupará?, si no me ocupo de los otros ¿qué soy? Y si no es ahora ¿cuándo?. 
● La naturaleza y la cultura siguen paralelismos en cuanto a evolución de la creatividad, pasando por tres fases: en la primera fase el sistema se autoinventa después de explorar todas las opciones posibles. En la segunda fase el sistema establece un esquema basado en lo que funciona (eficacia). Y en la tercera fase el sistema necesita romper ese esquema base para aportar algo nuevo y seguir creciendo. 
● Si tienes un problema pregúntale a un niño. Las soluciones a los problemas deben incluir la funcionalidad el diseño y la adaptación a las condiciones de quien lo sufre. 
● Hay que liberar las cadenas de la creatividad; todo se puede si es útil, si beneficia más que perjudica y si hay objetivos. 
● No sólo hay que alimentar el estómago, también el espíritu. 
● Cuando enfrentas un nuevo problema, si no lo solucionas rápidamente en base a tu experiencia, reduce tus preconceptos o elimínalos, mira con nuevos ojos. 
● Según un estudio el único factor que se vinculaba con los lapsos de intensas manifestaciones creativas era la fragmentación política (Simonton). Es importante la exposición de la diversidad cultural. Y suele manifestarse 20 años después (cuando los hijos de esa época se hacían adultos). 
● Las grandes instituciones sofocan el cambio. Lo pequeño da más espacio a la creatividad, menos protocolos. 
● Una vida creativa es una constante búsqueda, un constante flujo de preguntas abiertas.

LA CREACIÓ



"La creación artística es la expresión de un individuo que, mediante imprevisibles asociaciones surgidas de su memoria, transmite emociones a otros, de forma tal que, al emocionarlos, subsidiariamente, los expresa.Y, expresándose y expresándolos, construye con su memoria la memoria del colectivo.
El creador (siempre en minúscula) tiene esa rara habilidad: recicla sensaciones, imágenes, sonidos y otros desechos de la vida, datos en apariencia irrelevantes, materiales comunes que forman parte de una experiencia común, y al reciclarlos, al ponerlos en uso mediante el proceso de creación, transforma lo insignificante en significativo. Crea signos, sí, sin más propósito que el de entenderse o hacerse en- tender, mas, al comunicarlos, al compartirlos con sus afines, estos signos se constituyen en referentes, en distintivos de quienes comparten un modo de sentir o de pensar, y pasan a formar parte fundamental de una identidad común." 
(JESÚS CAMPOS GARCÍA)

LA CREATIVITAT

QUÈ ÉS?
És la capacitat humana de modificar la visió que tenim del nostre entorn a partir de la connexió amb el nostre JO essencial. Permet a les persones generar noves formes de relacionar-se amb aquest entorn, crear nous objectes, generar noves propostes de vida.




Aquesta capacitat, si bé està determinada pels gens i la història personal , també por ser estimulada i desenvolupada. L’estímul creatiu enriqueix el cervell. Un taller de creativitat indueix a les persones participants a pensar des de punts de vista diferents als habituals i proporciona eines vivencials per practicar aquesta nova forma de viure, en altres paraules, canviar de paradigma o flexibilitzar-lo.
Segons Jung i Heidegger, el camí de la creativitat està dins nostre. Som com un gran iceberg del que només en traiem una petita porció, tota la resta descansa en el fons de l’inconscient i les possibilitats estan allí esperant que els descobrim, Qualsevol ésser humà posseeix les mateixes capacitats que els genis que han destacat, només hem de permetre que aflorin per tenir la possibilitat de crear, aquest seria el camí de la creativitat, tronar la manera d’accedir a aquest nucli il·luminat que forma el nostre psiquisme.




DESCOBRINT LA CREATIVITAT
La diferència entre una persona creativa i una altra menys creativa està en els canals de connexió que cadascú té amb aquest jo essencial. En la mesura que els canals siguin més fluids, arribaran a la ment racional, les respostes, les solucions, les formes de comunicar idees, les formes de concretat idees en fets; per tant serem creatius.

Què és la creativitat?
És la capacitat que té l’esser humà d’enfrontar-se a un problema nou i trobar una solució, d’enfrontar-se amb una necessitat expressiva i aconseguir comunicar-la, descobrir un nou aspecte del succeir humà i aconseguir transmetre’l, trobar una nova visió de les relacions interpersonals, de percebre un matis en la relació de l’home amb el cosmos i transformar-la en una obra d’art, o un assaig, o un nou camí filosòfic, d’enfrontar-se amb el full buit i elaborar una idea.

dilluns, 24 de novembre del 2014

TREBALLEM AMB/EN/PER L'ESPAI

PRIMERA CREACIÓ amb l'alumnat de Segon d'EAD
Una de les coses a les que prestem poca atenció quan estem actuant tot i que és absolutament imprescindible tenir-ne consciència, potser perquè ja suposem que existeix: L'ESPAI.
Ser conscients de l'espai on treballarem, real o imaginari, i com el podem transmetre al públic, ens aporta una altra mena d'expressió en la qual no sembla com si els "personatges" estiguessin flotant per un lloc que no els és familiar, ens dóna una sensació de comoditat, de que aquella és l'atmosfera on havia de passar, l'habitat d'aquests personatges i que no podia ser cap altre.

Consignes de creació:
- HEU D'INVESTIGAR TOT EL QUE FA REFERÈNCIA A L'ESPAI.
- NO PODEU USAR TEXT PARLAT.
I, vet aquí, algunes imatges del resultat, MOLT BO, que van dur a terme la gent de Segon !!!





dijous, 23 d’octubre del 2014

COMIDA - 2012

MIEDO - 2012

LA CANÍBAL - 2012

LA CLEPTÒMANA - 2012

LA PUBILLA DE LES PARAULES - 2012

LA PIANISTA - 2012

LA DONA - 2012

divendres, 17 d’octubre del 2014

ELS PUNTS DE VISTA (PTV) I LA COMPOSICIÓ


Els PTV són una filosofia convertida en tècnica per:

§ Entrenar intèrprets
§ Construir tots junts
§ Crear moviment per a l’escena.
Els PTV són una sèrie de noms donats a certs principis de moviment utilitzats per treballar el temps i l’espai... Noms que constitueixen un llenguatge específic per parlar del que està succeint a escena.
Els PTV són punts de consciència dels quals fa us un intèrpret o creador mentre està treballant.
Treballem amb 9 PTV, bàsicament físics (de temps i d’espai) encara que també hem desenvolupat PTV orals...
Tots els PTV es combinen i canvien constantment en valor relatiu, depenent de l’artista o el professor i/o de l’estil de la producció.

PUNTS DE VISTA DE TEMPS

1. TEMPO:
És l’índex de velocitat amb el qual es produeix un moviment. Com de ràpida o de lenta succeeix una cosa quan estem a escena.

2. DURADA:
Es aquella estona durant la qual continua un moviment o una seqüència de moviments; la durada, en termes de treball amb els PTV, es relaciona específicament en quanta estona un grup de persones que treballen juntes es mantenen en un mateix moviment abans que canviï.

3. RESPOSTA CINÈTICA:
Es la reacció espontània al moviment que ocorre al nostre voltant; el temps en que es respon als successos externs de moviment (o de so); el moviment impulsiu que ocorre a partir d’una estimulació dels sentits. (ex. si algú pica de mans davant dels teus ulls i els acluques com a resposta).

4. REPETICIÓ:
La repetició d’alguna cosa a escena. Inclou:
§ Repetició interna (un moviment de l’interior del cos).
§ Repetició externa (repetir la forma, el tempo, el gest... d’alguna cosa de fora del teu propi cos).

PUNTS DE VISTA D’ESPAI

5. FORMA:
És el contorn o la línia exterior que el cos (o cossos) forma a l’espai. Totes les formes es poden dividir en:
1- Línies,
2- Corbes,
3- Una combinació de totes dues. 
A més a més en l’entrenament en el PTV creem formes que són: 
a- Rodones,
b- Angulars, 
c- Una combinació de totes dues.
També, la forma pot ser: 
1- Estàtica o
2- En moviment per l’espai
Finalment, la forma es pot fer d’alguna d’aquestes 3 maneres:
a- El cos en l’espai,
b- El cos en relació amb l’arquitectura fent una forma,
c- El cos en relació amb altres cossos fent una forma.

6. GEST:
És aquell moviment que involucra alguna part o parts del cos. El gest és una forma amb un començament un desenvolupament i un final. Els gestos es poden fer amb les mans, els braços, les cames, el cap, la boca, els ulls, els peus, l’estómac, o qualsevol altra part o combinació de parts que puguin ser aïllades. El gest es pot dividir entre:
Gest de comportament: Pertany a un món concret i físic del comportament humà com l’observem en la nostra realitat diària. És la classe de moviment que veiem en el mercat o en el metro: rascar-se, assenyalar, saludar, ensumar, doblegar-se... El gest de comportament ens pot donar informació sobre el caràcter, el període de temps, la salut física, les circumstàncies, el clima... Normalment ve definit pel caràcter d’una persona o el temps i el lloc en els que viuen. També pot tenir un pensament o una intenció darrera seu. Es pot dividir en:
o Gest privat
o Gest públic
Gest Expressiu: Expressa un estat interior, una emoció, un desig, una idea o un valor. És abstracte i simbòlic més que representacional. És universal i sense caducitat i no és aquell que podem veure normalment en el metro o en el mercat.

7. ARQUITECTURA:
És l’entorn físic en el qual estem treballant i com la consciència d’aquest entorn afecta el nostre moviment. Treballant amb l’arquitectura aprenem a ballar amb l’espai, a estar en diàleg amb una habitació, amb el sostre, a deixar que el moviment (especialment la forma i el gest) evolucionin fora de les coses del nostre voltant immediat.
Es pot dividir entre:
1. Massa sòlida: parets, terra, sostre, mobiliari, finestres, portes, etc.
2. Textura: Si els anteriors són de fusta, metall, o altres, canviaran la classe de moviment que creem en relació a ells.
3. Llum: Les fonts de llum a l’habitació, les ombres que fem en relació a aquestes fonts...
4. Color: La creació de moviment a partir dels colors en l’espai, com una cadira vermella entre tot de cadires negres podria afectar la nostra coreografia.
5. So: El so que es produeix per qualsevol part de l’arquitectura, el soroll de les passes, el tancament d’una porta.

Treballant amb l’arquitectura creem metàfores espacials, donant forma a determinats sentiments o sensacions com podrien ser: 
· “Atrapat” ,
· “Perdut en l’espai”,
· “Engabiat”,
· “Entre l’espasa i la paret”.

8. RELACIÓ ESPACIAL: 
La distància entre els cossos a escena, especialment:
§ Un cos (o cossos) en relació a un altre,
§ Un cos (o cossos) en relació a un grup de cossos,
§ El cos en relació a l’arquitectura.

Quina és la relació completa de possibles distàncies entre les coses que hi ha a l’escenari?. Quines classes d’agrupaments ens permeten veure un quadre escènic més clarament? Quins agrupaments suggereixen un succés, o emoció, o bé expressen una dinàmica?... 

9. TOPOGRAFIA: 
És l’àrea, el model de terra, el disseny que creem amb el nostre moviment a través de l’espai. En definir l’àrea podem decidir que la part del davant tingui una gran densitat, i que ens resulta difícil de moure’ns a través d’ella, mentre que la part del darrera té menys densitat i implica una major fluïdesa i tempos més ràpids. A més a més, posar en escena o dissenyar per un espectacle sempre implica prendre decisions sobre el tamany i la forma de l’espai en el que treballem. Per exemple podem escollir entre treballar en un espai molt estret camí de la part davantera o bé en un triangle gegant que cobreixi tot el terra.

LA COMPOSICIÓ:

1- La composició és un mètode per crear nous treballs.
2- Es la pràctica de seleccionar i ordenar els components separats del llenguatge teatral en un treball artístic coherent per a escena. En teatre, vol dir escriure sobre els teus peus, amb altres, en l’espai i en el temps, usant el llenguatge propi del teatre.
3- La composició és un mètode per generar, definir i desenvolupar el vocabulari teatral que pot ser usat per qualsevol peça.
4- La composició és un mètode per revelar-nos els nostres pensaments i sentiments amagats sobre el material. Sovint s’utilitza en els assaigs durant un període de temps comprimit i llavors no tenim temps de pensar. Ens proveeix d’una estructura per treballar des dels nostres impulsos i intuïcions.
5- La composició és una pista donada a un conjunt per a que pugui crear peces teatrals curtes i específiques, adreçades a un aspecte particular de la feina. L’utilitzem durant els assaigs per unir als col·laboradors en el procès de generar el seu propi treball al voltant d’una font. De vegades inclou una intenció o una estructura de la mateixa manera que una llista substancial d’ingredients que s’han d’incloure en la peça. Aquesta llista fora el material cru d’un llenguatge teatral que parlarem en la peça, també els principis que són útils per posar en escena (simetria o asimetria, l’ús de l’escala i la perspectiva, la juxtaposició...) o els ingredients que pertanyen específicament al món de l’obra en la que estem treballant (objectes, textures, colors, sons, accions...). Aquests ingredients són a la composició el que les paraules senzilles son a un paràgraf o un assaig. El creador construeix i comunica significats a través dels seus arranjaments.
6- La composició és un mètode per estar en diàleg amb altres formes d’art, ja que agafa prestat i reflecteix totes les altres arts. Agafant de la música podem treballar el ritme de determinats moments, o com interactua una estructura de fuga, o una coda... De la pintura en podem treure la composició i distribució, de l’escultura l’agrupació i l’ocupació de determinats espais...
7- Aplicant els principis de la composició des d’altres disciplines al teatre, ampliem els contorns de les possibilitats teatrals i ens aventurem a crear noves formes.
8- La composició és al creador (director, escriptor, intèrpret, dissenyador...) el mateix que els PUNTS DE VISTA són a l’actor: un mètode per posar en practica el seu art d’una manera completa.

(Extret de ANNE BOGART - "The Viewpoints")


dimecres, 24 de setembre del 2014

L'ESPAI TEATRAL - 2


En l’actualitat cal reconsiderar l’espai teatral. Podríem esbrinar què en pensem de l’espai intentant respondre les següents qüestions:


1.- Com és duu a terme la creació de l’espai escènic en el cas d’una dramatúrgia determinada?

2.- Com es realitza aquesta creació de l’espai escènic en cas de que vulguem prestar atenció als gustos d’un públic concret?

3.- Què espera el públic d’un espectacle pel que fa a l'espai on té lloc?

4.- Com ha anat evolucionant la creació dels espais escènics en funció de determinades constants artístiques en el progrés del teatre?

5.- Creieu que el teatre de cada país té unes determinades característiques que corresponen exactament a la seva idiosincràsia?

6.- Com es crea l’espai escènic en el cas de certes manifestacions para-teatrals, o sigui, aquelles a les que no solem anomenar concretament “teatre” perquè fuig de les definicions que ja tenim preparades?

7.- Com es crea l’espai escènic si enfoquem el problema des del punt de vista de l’espai real, concret, és a dir, l’espai (arquitectònic) on es troba la persona que vol interpretar una peça, en contraposició a l’espai fictici que exigeix el tema de l’obra per moure els seus personatges?

8.- Com s’ha de dur a terme l’ocupació de l’espai per part de les persones que han d’interpretar l’espectacle?

9.- Com cal usar el cos, com existim en un espai definit? I com passem a formar part d’aquest espai?

10.- Què creieu que és millor, tenir l’espai completament definit des del començament o anar definint l’espai a mesura que es va consolidant l’obra?

11.- Què ens passa quan ens veiem en la necessitat de treballar en un teatre a la italiana o en un escenari frontal?

12.- Un espai teatral pot ser qualsevol espai? La seva importància ve determinada per la importància del missatge o del propòsit de l’obra?

13.- Són els i les intèrprets els qui creen l’espai escènic?

14.- Pensem la distància, la durada i el so com a factores que units a l’espai representen un dinamisme que es relaciona amb el propòsit que tenim en posar en escena una obra determinada?

15.- Quina és la funció que volem que compleixi el nostre teatre? Es ina investigació? Es una ambició econòmica? Experiment? Divertiment? Altres? Com la definiríeu ?

16.- Creieu que la naturalesa de l’espai està internament relacionada amb el tipus d’actuació que es vol dur a terme i amb el tipus d’entrenament que ha rebut l’intèrpret?

17.- És necessari desenvolupar tècniques especials per a la projecció de la veu en els diferents tipus d’espais teatrals ? Com es poden adquirir aquestes tècniques? Com les treballeu cadascú de vosaltres?

18.- Què passa amb la presència de l’intèrpret damunt l’escenari, dins d’aquest espai escènic que se li ha destinat? Creieu que els i les intèrprets poden donar una major rellevància als espais amb les seves accions?

19.- Les accions redefineixen l’espai que ja havia estat creat o l'espai en què ens movem? Li poden donar una altra significació?

20.- Qui és la persona o col·lectiu encarregat de definir, en termes d’escenografia, l’espai teatral?

L'ESPAI - 1

L’espai és una provocació que ens pot generar i donar forma a una peça de teatre. Quan un escultor pren material i els hi dóna forma, està manipulant l’espai, fent-lo ple de significat i expressiu.


Els actors i actrius en un espai teatral també poden manipular-lo i usar-lo per crear significats. Aprendre el llenguatge de l’espai ens dóna als intèrprets un nombre infinit de possibilitats.

Tant se val si és un espai natural (ja sigui interior -arquitectura-; o exterior medi, natura-) o creat -artificial- expressament per a l’obra.

Comencem mirant i observant la feina dels arquitectes i dels escultors. La conversa dels dos ancians a “Les Cadires” comença amb una conversa sobre l’escultura de Brancusi “El Bes” i l’escultura impossiblement romàntica de Rodin que porta el mateix nom.

Donem alguns títols a l’alumnat i demanem-los que creïn les seves pròpies escultures amb els seus cossos. Llavors parlem de com estan usant l’espai. Potser les escultures es poden explorar per crear personatges i escenes.

Portem l’alumnat a explorar diferents estructures i edificis i els espais que alberguen. Els demanem que creïn fragments de peces que tinguin lloc en aquest espai específic. Poden inspirar-se en la forma, en l’atmosfera del mateix espai, o per l’activitat diària que aquest conté. ^Per exemple, una porta giratòria és un espai excitant amb un propòsit molt específic. Quines situacions, conflictes i històries podrien desenvolupar-se a partir d’una exploració de diferents portes o portalades o marcs de porta.

A mesura que l’alumnat vagi reaccionant als espais que tenim i als temes i històries que els provoquen podrien començar a treballar exercicis que mirin d’apropiar-se d’un espai, trobant espais emocionals i després composant seqüencies que incorporin tots aquestes maneres d’usar l’espai.

(Extret de Complicité - Teaching pack)

QUE US SUGGEREIXEN AQUESTS ESPAIS:











dimarts, 23 de setembre del 2014

LA SEMIÒTICA DE L'ACTOR

I – INTRODUCCIÓ:

1. Breu concepte de “semiòtica”. Distinció del concepte de “semiologia”:
En ambdós casos els conceptes fan referència a la “ciència dels signes” també entès com el mètode d’anàlisi dels textos (ja siguin literaris o espectaculars) atenent a dues coses:
a- La manera com s’organitzen i
b- El què signifiquen aquests signes tant per als emissors com per als receptors.

Com a petit aclariment bastaria dir que “emissor” i “receptor” són dos dels components – els components humans- del sistema de comunicació,[1] el qual em proposo centrar específicament en el fet teatral.
SAUSSURE[2], anomena aquesta ciència “semiologia” limitant el signe a aquella aliança que es produeix entre el Significat i el Significant i definint el signe com: “la unitat més petita portadora de sentit, procedent d’una combinació d’elements del significant i d’elements del significat”.

PEIRCE[3], en canvi, anomena Semiòtica aquesta ciència i hi afegeix la noció de “referent”, entès com aquella entitat denotada pel signe. Aquest autor s’interessa per la relació del signe amb el referent i proposa una tipologia dels signes segons la naturalesa d’aquesta relació:
1- Motivada (com la icona)
2- Arbitrària (com el símbol)
3- De contigüitat espacial (com l’indici)
Amb aquest breu apunt podem veure som la semiologia no es preocupa per detectar la significació en sí, sinó la forma de producció de sentit, des de la lectura fins a la tasca interpretativa de l’espectador.


2. La semiòtica teatral

En les primeres fases d’investigació es va creure que la determinació d’un signe o unitat mínima era indispensable, arribant fins i tot a atomitzacions excessives de les unitats de l’espectacle que feien que moltes vegades es deixessin de banda les interaccions entre els diversos sistemes de signes i les connexions entre aquests signes. No hem d’oblidar però, que el signe serà el resultat d’una semiosi o atorgament de continguts als signes emesos o expressats, i això no existeix “per se” sinó que dependrà de vàries lectures:
a- La lectura que en faci l’actor o actriu en la seva producció.
b- La lectura, també productiva, que en farà el director o directora d’escena.
c- La lectura receptiva que en farà el públic.

KOWZAN[4] reuneix els signes en 5 grups i 2 subgrups:
· 3 grups que afecten a l’actor o actriu
a. paraula, to
b. mímica, gest, moviment
c. maquillatge, pentinat, vestuari
· 2 grups que fan referència a l’espai
d. accessoris, decorat
e. il·luminació, música, so.







HJEMSLEV[5] però, els distingeix segons la matèria d’expressió.
A- Canal Acústic: (paraules, sorolls, música...)
B- Canal Visual: (moviment, vestuari...)


En qualsevol cas, tot signe té vàries característiques:
a. Emet un missatge intel·lectual, ja que diu coses en relació a altres signes.
b. Actua com un estímul.
c. És un element englobat dins d’un conjunt, que interrelaciona amb els altres elements d’aquest conjunt i que actua amb:
       i. Jerarquia: (de vegades és més important un signe que un altre)
       ii. Mobilitat: Tant pel que fa al significant com pel que fa al significat, no sempre volen dir el    mateix.

En el present estudi em centraré exclusivament en els signes que fan referència a l’àmbit de domini de l’actor o actriu i que es correspondrien, més o menys al que Kowzan anomena: Veu, to, mímica, gest i moviment. Com que aquest estudi serà més extens que no només això, i per generalitzar, ho englobarem en dos grans sistemes de signes dominats pels actors o actrius: La VEU (“dir”) i el COS (“fer”). En ambdós sistemes caldrà tenir present sempre que venen marcats per dos grans processos:

I. El procés de producció de signes:
i. Allò que volem dir o fer
ii. Allò que creiem que diem o fem.
iii. Allò que realment diem o fem.

II. El procés de recepció de signes:
i. Allò que el públic sent o veu.
ii. Allò que el públic creu que sent o veu.
iii. Allò que el públic vol sentir o vol veure.


3. La semiòtica de l’actor:

Sota el concepte “Semiòtica de l’actor” pretenc englobar tots aquells sistemes de producció de signes que corresponen als actors i actrius (i només a ells) en el procés d’expressió i comunicació teatral. 

Utilitzo el terme “semiòtica” i no el de “semiologia” per les raons explicades abans (veure Supra...). Tampoc utilitzo el terme “dramatúrgia de l’actor” utilitzat per altres autors[6], perquè considero que aquest fa referència només a la producció o creació conscient i elaborada dels espectacles per part dels actors o actius, deixant de banda aquella part de producció involuntària dels signes i que també són una part important de la comunicació teatral (sobretot en l’àmbit de la semiòtica que fa referència a l’espectador).

En la vida quotidiana, el contacte humà utilitza tots els seus sentits, d’una manera inconscient produint gran quantitat de signes; en el cas del actors i les actrius, com més intens sigui l’ús d’aquests signes, com més desenvolupat estigui el coneixement dels seus recursos, més potencial tindran, més talent. Està clar que els actors i actrius, com a virtuosos d’un art expressiu que depèn única i exclusivament de sí mateixos, han de conèixer profundament i tenir sempre a punt els instruments que són les eines del seu ofici: la veu i el cos.

Sovint ens adonem de les errades que cometen els instrumentistes musicals en l’execució d’una peça però no som conscients de les errades que, a nivell expressiu, pot cometre un actor o una actriu quan treballa amb el seu cos o amb la seva veu, ja sigui per desconeixença o per falta de cura en l’execució. Llavors ens trobem que la comunicació, el missatge que volem transmetre, que segons el meu punt de vista és l’objectiu primordial del fet teatral, no s’arriba a produir o no arriba amb prou efectivitat al públic.

Veurem en aquest treball una sèrie de continguts que aprofundeixen en l’aspecte expressiu i comunicatiu del llenguatge teatral com a valor essencial del fet dramàtic. I dic això sota la premissa que ha d’existir al menys un actor o actriu i un espectador o espectadora per a que es produeixi plenament aquest procés de comunicació entre l’escenari i la platea.

Es un treball que parteix de la consciència de la pròpia interioritat expressiva, sobretot la que és conscient, però també la inconscient i que es vol descobrir a partir d’estímuls i en relació amb l’expressivitat dels altres (companys d’escenari i altres companys del fet teatral), i també a partir de la interacció amb tècniques i contextos de tipus divers.


4. La polifonia informacional[7]:

Sempre que un actor o una actriu pugen a l’escenari es produeix una POLIFONIA INFORMACIONAL, entenent com a tal la gestació de missatges que transmet aquest actor o actriu a través d’una multitud de signes (les seves paraules, els seus gestos, els seus moviments...) que són percebuts per part de l’espectador, però no com a fenòmens aïllats, sinó com a parts del conjunt d’un missatge en el que hi intervenen altres actors i actrius, i altres productors de signes (il·luminadors, músics, figurinistes, escenògrafs, director…)

Pel que fa a la producció de signes per part de l’actor ens trobem en un triple camp.
A. L’ACTOR (EMISSOR), com a persona física i real amb una estatura, un pes, una complexió física, un temperament, un tipus determinat de veu, un carisma… L’actor transmet una sèrie de signes que no es poden evitar i que algunes vegades són buscats com a tals (càstings) però la majoria de cops no. Són signes que l’actor o actriu ha de saber que existeixen tot i que transmeten sempre una informació inconscient.
B. EL PERSONATGE (SIGNE O MISSATGE EMÈS), com a persona no-real, entitat individual o col·lectiva (de vegades, fins i tot abstracta) creada per l’actor mitjançant la re-significació de les seves eines de producció de sentit teatral (“La dramatúrgia de l’actor”), reforçades per la seva actitud mental i un simulacre físic produït conscientment (variacions en la seva veu, en els seus gestos, en el seu moviment ).
C. EL PERSONATGE (SIGNE O MISSATGE REBUT) com a ficció que rep l’espectador, hauria de ser indestriable de l’horitzó d’expectatives que crea l’actor amb la seva interpretació, però els últims estudis sobre la recepció dels espectacles han demostrat que el procés de recepció pot variar molt d’un espectador a un altre d’acord amb els seus gustos personals, al seu bagatge cultural, etc.; i d’acord també a altres incidents que es poden produir durant l’espectacle, que no són realitzats ni conscientment ni inconscientment pels actors i que no entren dins de l’àmbit del seu domini personal (sorolls, accidents teatrals, etc.) però que condicionen la recepció

El contacte que els sentits i la sensibilitat dels actors i actrius estableixen amb les paraules que emeten, els gestos que desenvolupen i els moviments que realitzen, són essencials per a descobrir, potenciar i enriquir el seu INSTRUMENT EXPRESSIU TOTAL; un coneixement ampli i l’ús correcte i veritable d’aquest instrument, adequat al missatge que es vol comunicar és el que distingeix un bon actor o una bona actriu d’un gos d’atura. 


NOTES:

[1] Seguiré en la definició de tots els conceptes, les que venen utilitzades en el Diccionari del Teatre de Patrice Pavis. Els altres components del procés se Comunicació serien el Canal, el Codi, el Missatge. Es important també concretar que en els espectacles teatrals podem trobar una DOBLE COMUNICACIÓ és a dir hi ha 2 processos comunicatius, un que es produeix entre els personatges que hi ha a l’escenari i un altre ( el que realment ens interessa) que és el que es produeix entre els personatges que hi ha a l’escenari i el públic que hi ha a la sala. 
[2] Ferdinand de Saussure, considerat el pare de la Semiòtica (1945): Curso de Lingüística General, Buenos Aires, Losada.
[3] PEIRCE , la incorporació del referent suposa un gran avenç a l’hora d’entendre l’imaginari dels signes, ja que la recepció d’aquest pot produir-se d’una manera molt diferent en cada subjecte que forma part del procès de comunicació 
[4] Tadeusz Kowzan: Es el primer que estableix una categoria de 13 signes teatrals. 
[5] Hjemslev, fa una diferència substancial en l’establiment dels signes de l’espectacle. 
[6] Luis Mario Moncada i Martín Acosta treballen els seus espectacles amb un sistema de producció per part dels actors que anomenen la Dramatúrgia de l’actor 
[7] Terme agafat del llenguatge musical i que fa referència a les diferents “Veus” enteses com a emissions que podem “sentir” o millor dit percebre com a provinents d’un procès comunicatiu teatral.

dissabte, 20 de setembre del 2014

HENRI BERGSON

En la quotidianeïtat de les qualitats sensibles, delimitem cossos.  
Cada un d'aquests cossos canvia, en realitat, en tot instant.
Primerament es resol en un grup de qualitats, i tota qualitat consisteix en una successió de moviments elementals.
El cos segueix sent inestable perquè canvia de qualitats sense parar.
Les formes són tan sols allò que el cos és capaç d'expressar.

dijous, 11 de setembre del 2014

LA PARTITURA D'ACCIONS


Es tracta de generar una seqüència d’accions aleatòria que tingui a veure o no amb el PUNT DE PARTIDA (text, idea, imatge, concepte, paraula, frase, emoció...) que s’ha escollit amb anterioritat i que serà la que tindrem en ment durant tot el procés, i que després podrem utilitzar per a generar micro-seqüències de partitura o subpartitures incorporades a un moviment, un gest, un desplaçament.
CONSELLS:
1. TOT SERVEIX PER ESTIMULAR I INCENTIVAR
2. NO EXISTEIX LO BONIC NI LO LLEIG
3. IMPORTA EL TEMPS INDIVIDUAL
4. IMPORTA MÉS EL PROCÉS QUE EL PRODUCTE
5. CAL VALORAR MÉS EL QUE ES TROBA, EL QUE ES DESCOBREIX, QUE ALLÒ QUE ES BUSCA.
6. CADASCÚ ÉS EL SEU PROPI MODEL.


Com diu Thomas Richards, el treball sobre les accions físiques és la clau de l’ofici de l’actor, un actor ha de ser capaç de repetir la mateixa partitura moltes vegades, i aquesta ha de ser viva i precisa cada cop. 
Què és el que un actor pot fixar i assegurar? La seva línia d’accions físiques que acaba sent el mateix que una partitura per a un músic. S’ha d’elaborar al detall i ser memoritzada per complet, fins al punt que a l’actor no li calgui pensa que ha de fer a continuació.
UTA HAGEN: FER ÉS SINÒNIM D’ACTUAR (ACTIVAR-ACTIVITAT)

Jerzy Grotowsky considerava la partitura d'accions com una “seqüència d’estructures dramàtiques: cant, ritme, dansa, poesia i acció, organitzades en fluxos en què la paraula poètica transcorre i interactua amb el temps històricament determinat en què es desplega la nostra existència, partitura precisa però flexible a traves de la qual els actors obren escletxes, explorant les possibilitats d’una manera d’obrar plena.”

Si el que volem és treballar en una obra de text, cal començar analitzant el text en termes d’Acció, amb accions no només ens preguntem el que el nostre personatge sent o vol o per que diuen allò que diuen; arribem a una posició més objectiva, i ens preguntem que és el que fan amb allò que diuen:
- Parlar és una acció
- També ho és fer una pausa.
- Per tant davant d’una obra no hi ha cap moment en el que no estigui succeint alguna cosa, pensem en el nostre personatge en 3ª persona durant tant de temps com sigui possible, un hàbit que Bertolt Brecht encoratjava i retardant la nostra immersió subjectiva en el personatge, mantenim la nostra claredat sobre el total, sobre la claredat.

ACCIONS EN L’ACCIÓ
a. Una acció sempre s’hauria d’expressar amb un verb transitiu, cada parlament i pausa entre parlaments conté una acció, a l’hora de decidir quina és l’acció, l’actor s’ha de preguntat: Què vol fer el meu personatge a l’altra persona?
b. L’actor ha de parlar del seu personatge en 3ª persona, i usar noms adequats del seu personatge i dels altres (els noms propis)
c. La frase sencera (el nom del meu personatge més el verb transitiu, més el nom de l’altre personatge s’ha d’anunciar abans de cada parlament o acció,
d. No pensem massa, en aquest estadi no podem esperar tenir totes les respostes però alguna cosa ha de trencar el cicle de “com puc saber el que vol el meu personatge fins haver actuat l’escena? Com puc actuar l’escena fins a saber què vol el meu personatge?"
e. Una acció no pot ser bona o dolenta, només útil o poc útil, que ajudi a explicar la història o que ens ajudi a descobrir la veritat de les coses que estan succeint.
L’ACCIÓ SEMPRE HA DE DESCRIURE LA INTENCIÓ, NO EL RESULTAT.

LA IMPORTÀNCIA DE LA PARTITURA: Tenir un material de començament del nostre viatge interpretatiu que sorgeixi del cos, i que no sigui únicament cerebral. Recordem que és possible que cada persona treballi des d’un recorregut diferent.
La partitura d’accions s’ha d’interioritzar tant que s’ha de fer automàtica, generant una memòria al cos, per a que el cervell deixi de prestar-li atenció i el puguem ocupar en altres coses.

El performer ha de treballar en una estructura precisa, fent esforços perquè la resistència i el respete del detall es converteixin en el rigor que permet fer present el JO QUE ACTUA. Les coses a fer han de ser exactament aquelles que volem fer.
Un cop repassada i instal·lada, cada persona ha de buscar 4 conceptes que li serveixin com a reguladors, equalitzadors de la partitura, és a dir, que li permetin fer modificacions relacionades, amb l’amplitud, la velocitat... metonímia... el to... el nivell, l’ocupació de l’espai, la trajectòria o l’orientació...
I treballem l’execució de la partitura relacionant-la amb els nous conceptes, de manera que anem descobrint que cada una de les accions pot tenir milers d’execucions diferents.

1 – Disseny General: de la forma d’una seqüència d’accions (entre 10 – 20) i el desenvolupament de cada acció individual, parant atenció a l’inici, el desenvolupament i la conclusió de cada una de les accions.
2 – Precisió dels detalls de cada acció i de les seves articulacions.
a. impulsos
c. canvis de direcció, de trajectòria, d’orientació
d. variacions de velocitat
3 – Dinamisme i ritme. La velocitat i la intensitat que regulen el temps (sentit musical), d’una sèrie d’accions. Es la mètrica de les accions amb les seves micro-pauses i decisions. Alternar les accions ràpides i lentes, accentuades /no accentuades, amb molta energia, amb energia suau.
4 – orquestrar les relacions entre les diferents parts del cos (mans, braços, cames, peus, ulls, veus, rostre...)

Hem d’aprendre a fer la partitura amb els nous reguladors que hem investigat per decidir quines parts incorporem a cada un dels conceptes reguladors que hem estat treballant durant la recerca. Després caldrà decidir que ens ha agradat més i com ho podem combinar. ES LA PRIMERA MUTACIÓ, una decisió personal que afecta en la manera què volem encarar el nostre treball corporal.
Un cop ho tenim, observem el que han treballat les altres persones i decidim si volem incorporar conceptes que hagin treballat o accions que hagin dut a terme. I els ho copiem.

Hi haurà conceptes reguladors que tindran les seves pròpies limitacions, per exemple la limitació del glamur podria ser la vergonya (les limitacions ens paralitzen i hauríem de poder-les desbloquejar)
La limitació del deixar-se portat és la rigidesa.
Un cop provat cal decidir de nou, quines accions van en la direcció que vull provar i treballar i deixar de banda la resta per a futures creacions.
Tot pot aportar matisos nous a la nostra partitura d’accions i hem de ser permeables a totes aquestes aportacions.
Donat que el format de treball és el d’un laboratori, hauríem d’anar sempre en la direcció de descobrir quins són els reptes més grans per nosaltres, tendint a allò que volem descobrir de nou, no a allò que ja tenim.
Que ens pot fer canviar en la nostra partitura quan incorporem coses que no provenen de nosaltres mateixos, quins canvis ens veiem obligats a dur a terme. (MUTACIONS)

En una altra sessió treballarem els diàlegs o les converses d’accions, de manera que intentem relacionar-nos a través de les nostres partitures, mantenint el contacte visual, partint de 2 conceptes oposats: Col·laborar / competir

La vida de les persones no consisteix a saber on van, sinó en el fet de caminar, el concepte de bon camí, és menys just que el concepte del bon caminar.